Przejdź do głównej treści

Informacje

Spożycie mięsa spada z roku na rok.

Roślinne zastępniki produktów odzwierzęcych przestały być niszą, weszły już do mainstreamu i coraz częściej trafiają do koszyków zakupowych. Część konsumentów całkowicie odchodzi od produktów i składników odzwierzęcych, ale znacznie większa grupa ogranicza ich spożycie lub ma taki zamiar. Na ten trend reagują również producenci, o czym może świadczyć coraz szersza półka produktów zastępujących mięso czy nabiał w sklepach ogólnospożywczych. Stale trwają także prace nad kolejnymi alternatywami. Wprawdzie laboratoryjnie wytwarzane mięso zakrawa jeszcze na science fiction, zwłaszcza w wymiarze masowym, technologicznie jednak jest już możliwe.

Czytaj więcej

  • Utworzono .

Oprysk na owies - kiedy go wykonać?

Niestety już w pierwszej fazie wzrostu zbóż jarych możemy zaobserwować, że czasami pojawiają się wśród nich chwasty. Jeśli więc zamierzamy wprowadzić ochronę naszych zbóż, powinniśmy dokładnie zapoznać się ze składem gatunkowym chwastów, które wśród nich występują. Pomoże to nam w doborze oraz stosowaniu odpowiednich preparatów, które czasami powinny być również wsparte adiuwantami.

Czytaj więcej

  • Utworzono .