Nie kupuj kota w worku! Rób własne wędliny
Niestety zakup zdrowej i dobrej jakości żywności to prawdziwe wyzwanie. Często bardzo szczegółowo śledzimy etykiety na produktach spożywczych, a i tak trafiamy na wyroby odbiegające od naszych oczekiwań. Najwięcej problemów nastręczają nam produkty mięsne. Jest na to jednak pewne rozwiązanie, wędliny możemy wykonać samodzielnie i mieć pewność ich jakości.
Postaw na własną wędzarnię
Produkty wykonane w domowy sposób są na rynku bardzo pożądane. Możemy bardzo często spotkać je na sklepowych półkach, niestety ich ceny mogą nas przyprawić o zawrót głowy. Wykonując samodzielnie kiełbasę czy szynkę możemy się przekonać, że smaczne wyroby nie muszą być drogie. Wkładając odrobinę dobrych chęci i pracy możemy stworzyć prawdziwe mięsne specjały. Pracę ułatwi nas zbudowanie własnej przydomowej wędzarni. Brzmi niemożliwie? Nic bardziej mylnego, budowa takiej wędzarni to niewielki koszt. Nie musimy w niej wędzić tylko mięsa, ale też ryby i sery.
Odkryj w sobie majsterkowicza
Swoją przygodę z budowaniem wędzarni rozpocznij od wyboru odpowiedniego miejsca. Bardzo ważne, by wędzarnia znajdowała się na lekko pochyłej powierzchni. Jest to niezbędne, gdyż palenisko musi być umiejscowione niżej od komory wędzarniczej. Taki zabieg ułatwi przechodzenie dymu. Wybrane przez nas miejsce musi być też komfortowe dla otoczenia Pamiętajmy, by nie przeszkadzać sąsiadom. Nasze zapędy wędliniarskie nie muszą być podzielane przez innych. Drugim etapem jest wybór materiałów, które są łatwo dostępne w każdy sklepie budowlanym. Będziemy potrzebowali metalowej albo drewnianej beczki, z której stworzymy komorę do wędzenia. Dla osób, które nie mają pomysłu gdzie zakupić beczkę mogą stworzyć skrzynkę ze zwykłych, niepomalowanych desek. Ostatnim elementem naszej konstrukcji są cegły i cement. Możemy też skorzystać z metalowej rury, która świetnie odprowadzi dym. (źródło: http://www.nomaxtrading.eu/ )
Bądź prawdziwym budowlańcem
Budowę wędzarni zaczynamy od pozbawienia beczki dna. Następnie w górnej części robimy 4 nacięcia, które posłużą nam do osadzenia kijów z kiełbasą i wędlinami. Kolejnym krokiem będzie wycięcie w dolnej części otworu, którego średnica wyniesie ok. 20 cm. Gotową beczkę musimy wkopać w ziemię. Następnie kopiemy tunel o długości półtora metra, w zależności od nachylenia naszego podłoża dostosujemy jego umiejscowienie. Różnica w poziomie pomiędzy tunelem, a beczką powinna wynosić ok. 10-15 cm. W zależności od naszych upodobań tunel możemy zamurować lub przykryć deskami. Na końcu tunelu będziemy kopać palenisko, które powinno być niżej od tunelu o ok. 10 cm. Kiedy już wykonamy wszystkie czynności rozpalamy ogień. Powinniśmy palenisko przykryć kawałkiem blachy. W komorze wędzarni wieszamy przygotowane przez nas mięso. Komora powinna być po części przykryta, warto jednak zostawić wąskie uchylenie, by zmniejszyć temperaturę. Domowa wędzarnia jest gotowa, by uzyskać wyjątkowy smak wędlin do palenia używajmy dobrej jakości drewna.