Przejdź do głównej treści

Dlaczego warto jeść zupy? Wiemy, dlaczego powinny na stałe zagościć w Twojej diecie

| Artykuł sponsorowany | Zdrowie

Zupy to jedne z najprostszych i jednocześnie najbardziej uniwersalnych dań, jakie można włączyć do codziennej diety. Są smaczne, sycące i pełne cennych składników odżywczych.

Do tego ich przygotowanie nie wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie mistrzowskim. Dlaczego warto regularnie po nie sięgać? Oto kilka powodów, które przekonają Cię, że zupy powinny na stałe zagościć w Twojej diecie.

Bogactwo składników odżywczych w każdej łyżce

Zupy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. To, które z nich znajdą się w środku, zależy od składników, których użyjesz podczas gotowania.

  • Warzywa jako podstawa – większość zup bazuje na warzywach, które dostarczają błonnika, witamin (A, C, K) oraz składników mineralnych, takich jak potas czy magnez.
  • Zupy na bulionie – buliony warzywne i mięsne są smacznym i pożywnym źródłem substancji wspierających odporność, np. kolagenu (w przypadku bulionów mięsnych).

Co istotne, zupy umożliwiają łatwe przemycanie zdrowych składników. I to nawet z produktów spożywczych, które nie należą do Twoich ulubionych, takich jak seler czy brukselka. 

Zupy wspierają odchudzanie i zdrowy tryb życia

Chcesz schudnąć? Jak się okazuje, zupy mogą być Twoim sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Powód jest prosty – są niskokaloryczne i jednocześnie sycące, zwłaszcza te bazujące na wodzie lub kremy bez dodatku śmietany. Oprócz tego pomagają w kontroli apetytu (np. jako pierwsze danie obiadowe), a także są zdrowszą i o niebo smaczniejszą alternatywą dla fast foodów.

Smaczne wsparcie odporności i regeneracji organizmu

Nie bez powodu mówi się, że rosół to najlepsze remedium na przeziębienie. Zupy mogą znacząco wspierać Twoje zdrowie. Jak? Na kilka sposobów:

  • rozgrzewają organizm – zupy są idealne na chłodne dni, ponieważ pomagają utrzymać ciepło,
  • wspomagają nawodnienie – dzięki dużej zawartości wody zupy mogą pomagać w uzupełnianiu płynów w organizmie,
  • przyspieszają regenerację po chorobie – składniki odżywcze zawarte w zupach są łatwo przyswajalne, co wspiera proces powrotu do zdrowia.

Zupy to prosty i pyszny dodatek do zdrowej diety. Mogą być lekkie lub sycące, wegańskie lub mięsne, a przy tym zawsze pełne składników odżywczych. Jeżeli chcesz wprowadzić je do swojego jadłospisu, ale nie masz czasu gotować – odwiedź Bistro na Talerzu w Ostrowie Wielkopolskim (https://bistronatalerzu.pl/ostrow-wielkopolski/), gdzie czeka na Ciebie zupa pomidorowa, węgierska, czernina i nie tylko. Smacznego!

Suchość i podrażnienie oczu mogą wynikać z różnych czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Do najczęstszych należą długotrwała praca przy komputerze, ekspozycja na klimatyzację, suche powietrze czy zanieczyszczenia środowiskowe. Problem może nasilać się również u osób noszących soczewki kontaktowe o…
Ten pierwiastek jest niezbędny do przeprowadzania kilkuset reakcji chemicznych mających ogromne znaczenie dla zachowania równowagi w organizmie, jednak wielu z nas ma poważne problemy z jego prawidłowym przyswajaniem. Czy wiesz, w jaki sposób możemy poprawić wchłanialności magnezu i zadbać o jego o…
Aparaty nakładkowe to innowacyjne rozwiązanie ortodontyczne, które rewolucjonizuje sposób prostowania zębów. Dzięki swojej przezroczystej konstrukcji i indywidualnemu dopasowaniu zyskały ogromną popularność wśród pacjentów poszukujących estetycznej i wygodnej metody leczenia.
Aparaty bezligaturowe budzą wciąż pewne kontrowersje, choć właściwie wszystko na ich temat już wiadomo. Warto zebrać podstawowe informacje w jednym miejscu, żeby w pełni zrozumieć, skąd bierze się ich wyjątkowość i dlaczego wady wcale nie są tak duże, jak się może wydawać.
Subiektywnie oceniana prędkość chodu może być łatwym i szybkim w użyciu wskaźnikiem zdrowia metabolicznego u osób otyłych - informuje pismo „Scientific Reports”.
Rok obowiązywania ustawy o szczególnej opiece geriatrycznej nie przyniósł znaczących zmian w systemie opieki nad seniorami, ale zdaniem lekarzy dzięki niej więcej rozmawia się o problemach tego sektora i szuka się odpowiednich rozwiązań, bardziej dopasowanych do krajowych realiów. Problemem pozosta…
W pierwszych 10 miesiącach 2024 roku wystawiono ponad 8 tys. zaświadczeń lekarskich w związku z niezdolnością do pracy spowodowaną nadużyciem alkoholu (kod „C”).