Zasady racjonalnego żywienia – zacznij je stosować

Odżywianie i dieta to temat traktowany przez niektórych niemal na równi z religią. Debata na temat tego co jeść, by być zdrowym nie ustaje. Jak nie dać się zwariować? Jak podejść do jedzenia ze zdrowym rozsądkiem? Przedstawiamy 10 zasad - przeczytaj porady od ekspertów z https://fit-catering.pl/.
Postaramy się tutaj uporządkować nieco podejście jakie dobrze jest stosować przy wprowadzaniu dobrych zwyczajów żywieniowych.
- Wypełnij talerz warzywami
Piramida żywieniowa powoli odchodzi w przeszłość na rzecz prostszego schematu „zdrowego talerza”. Aby zbudować zdrowy talerz, należy pół talerza wypełnić warzywami. Wybieramy „chrupiące” warzywa, takie jak brokuły, fasolka szparagowa, brukselka i zielone warzywa liściaste: jarmuż lub rukola. Po drugiej stronie talerza powinny znaleźć się produkty z pełnego ziarna lub rośliny strączkowe w jednej czwartej, a porcję zdrowego, chudego białka w drugiej.
(Zobacz ofertę skutecznego kateringu dietetycznego we Wrocławiu - https://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-wroclaw/)
- Zrównoważone śniadanie
Na pewno słyszeliście to już wcześniej, a my możemy to potwierdzić: śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zdrowe śniadanie jest absolutnie niezbędne, aby przyspieszyć metabolizm, poprawić funkcje poznawcze i pomóc w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych w ciągu dnia. Idealny posiłek zawiera białko, zdrowy tłuszcz i niektóre złożone węglowodany.
- Głodzenie się w niczym nie pomoże
Ta strategia jest nie tylko niezdrowa - prawie zawsze wywołuje skutek odwrotny do zakładanego. Jeśli nie spożyjemy wystarczającej ilości kalorii w ciągu dnia, bardziej prawdopodobne jest, że zechcemy nadrobić to w nocy. Kiedy przez cały dzień koncentrujemy swoje wysiłki na powstrzymywaniu się od jedzenia, nasze łaknienie w końcu weźmie nad nami górę. I zamiast usiąść przy zdrowym wieczornym posiłku, bardziej prawdopodobne jest, że będziemy chcieli się wynagrodzić za drakońską dyscyplinę, sięgając po bombę kaloryczną, taką jak lody lub kawałek ciasta.
- Jedzenie poza domem
Menu może być bardzo mylące, i nawet zdrowo brzmiące przystawki mogą być wypełnione masłem lub duszone w ciężkim sosie. Nie bójmy się przejąć inicjatywy. Pytajmy o szczegóły na temat przygotowania potrawy, poprośmy o osobne podanie sosu, a także upewnijmy się, że kelner wie, że szukamy zdrowszej opcji.
- Planowanie zakupów
Zakupy robione z pustym żołądkiem to zły pomysł. Największym jednak błędem jest brak listy zakupów i szukanie inspiracji w alejkach supermarketów. Prowadzi to do kupowania większej ilości pakowanej żywności, a mniej świeżej i wartościowej. Jeżeli jest to zbyt czasochłonne, z pomocą może przyjść firma oferująca catering dietetyczny. Taka usługa pomoże nam w dostępie do gotowych, zbilansowanych posiłków.
- Przetworzona żywność
Nie wszystkie pakowane lub gotowe posiłki są złe, ale trzeba dokładnie przeczytać etykiety żywieniowe, aby dokonać mądrego wyboru. Najlepiej jest wybrać zdrowe opcje, takie jak mrożone warzywa i fasolka w puszce, i pominąć posiłki w pudełku, pełne konserwantów, ukrytych źródeł tłuszczu oraz zbyt dużej ilości cukru i sodu. Catering dietetyczny jest doskonałym wsparciem również w tym zakresie. Otrzymamy gotowe posiłki bez niezdrowych składników, bez ukrytego tłuszczu lub cukru bez konieczności wnikliwego studiowania etykiet.
- Koniec z solą i cukrem
Odłożenie solniczki i pominięcie cukru w kawie jest krokiem we właściwym kierunku, ale to nie są źródła przedawkowania soli i cukru. Sód i cukier są powszechne w większości pakowanych potraw, od sosu do makaronu i sera po mieszanki ryżu i zupy. Zacznijmy od sprawdzenia etykiety żywieniowej na płatkach śniadaniowych (niektóre zawierają do 20 gramów cukru na porcję!).
- Nie licz kalorii
Nie wszystkie kalorie są sobie równe. Wskazówka: Skoncentrujmy się na zdrowych, bogatych w składniki odżywcze produktach o naturalnie niskiej kaloryczności i bogatych w niezbędne witaminy, minerały i błonnik. W wypadku zdecydowania się na catering dietetyczny, możemy liczyć na konsultację specjalisty w zakresie kaloryczności produktów i ich wartości odżywczych.
- Produkty z pełnego ziarna
Jeśli chodzi o węglowodany, zboże niełuskane jest lepsze. Produkty pełnoziarniste (takie jak pełnoziarnisty ryż, brązowy ryż i płatki owsiane) zawierają więcej składników odżywczych i błonnika niż przetworzone, białe produkty rafinacji plonów. Węglowodany złożone są nie tylko zdrowsze (wyższe spożycie błonnika jest powiązane ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i chorób serca), ale także pomagają utrzymać nas w zdrowiu. Zamiast więc unikać węglowodanów w celu schudnięcia, zacznijmy od zamiany białych na pełnoziarniste.
- Ciesz się jedzeniem
Może się to wydawać oczywiste, ale wiele osób uważa, że zdrowe odżywianie i przyjemność wzajemnie się wykluczają. Popracujmy nad stylem życia opartym na zdrowych wyborach, które będą działać w perspektywie długoterminowej. Aby osiągnąć ten cel, możemy eksperymentować i poszukiwać smaków, które nam odpowiadają. Jedzenie powinno być przyjemnością, nie tylko paliwem.
Sprawdź inne nasze porady - https://fit-catering.pl/blog/.