Skip to main content


Zasady racjonalnego żywienia – zacznij je stosować

| tekst sponsorowany | Zdrowie

Odżywianie i dieta to temat traktowany przez niektórych niemal na równi z religią. Debata na temat tego co jeść, by być zdrowym nie ustaje. Jak nie dać się zwariować? Jak podejść do jedzenia ze zdrowym rozsądkiem? Przedstawiamy 10 zasad - przeczytaj porady od ekspertów z https://fit-catering.pl/.

Postaramy się tutaj uporządkować nieco podejście jakie dobrze jest stosować przy wprowadzaniu dobrych zwyczajów żywieniowych.

  1. Wypełnij talerz warzywami

Piramida żywieniowa powoli odchodzi w przeszłość na rzecz prostszego schematu „zdrowego talerza”. Aby zbudować zdrowy talerz, należy pół talerza wypełnić warzywami. Wybieramy „chrupiące” warzywa, takie jak brokuły, fasolka szparagowa, brukselka i zielone warzywa liściaste: jarmuż lub rukola. Po drugiej stronie talerza powinny znaleźć się produkty z pełnego ziarna lub rośliny strączkowe w jednej czwartej, a porcję zdrowego, chudego białka w drugiej.

(Zobacz ofertę skutecznego kateringu dietetycznego we Wrocławiu - https://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-wroclaw/)

  1. Zrównoważone śniadanie

Na pewno słyszeliście to już wcześniej, a my możemy to potwierdzić: śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zdrowe śniadanie jest absolutnie niezbędne, aby przyspieszyć metabolizm, poprawić funkcje poznawcze i pomóc w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych w ciągu dnia. Idealny posiłek zawiera białko, zdrowy tłuszcz i niektóre złożone węglowodany.

  1. Głodzenie się w niczym nie pomoże

Ta strategia jest nie tylko niezdrowa - prawie zawsze wywołuje skutek odwrotny do zakładanego. Jeśli nie spożyjemy wystarczającej ilości kalorii w ciągu dnia, bardziej prawdopodobne jest, że zechcemy nadrobić to w nocy. Kiedy przez cały dzień koncentrujemy swoje wysiłki na powstrzymywaniu się od jedzenia, nasze łaknienie w końcu weźmie nad nami górę. I zamiast usiąść przy zdrowym wieczornym posiłku, bardziej prawdopodobne jest, że będziemy chcieli się wynagrodzić za drakońską dyscyplinę, sięgając po bombę kaloryczną, taką jak lody lub kawałek ciasta.

  1. Jedzenie poza domem

Menu może być bardzo mylące, i nawet zdrowo brzmiące przystawki mogą być wypełnione masłem lub duszone w ciężkim sosie. Nie bójmy się przejąć inicjatywy. Pytajmy o szczegóły na temat przygotowania potrawy, poprośmy o osobne podanie sosu, a także upewnijmy się, że kelner wie, że szukamy zdrowszej opcji.

  1. Planowanie zakupów

Zakupy robione z pustym żołądkiem to zły pomysł. Największym jednak błędem jest brak listy zakupów i szukanie inspiracji w alejkach supermarketów. Prowadzi to do kupowania większej ilości pakowanej żywności, a mniej świeżej i wartościowej. Jeżeli jest to zbyt czasochłonne, z pomocą może przyjść firma oferująca catering dietetyczny. Taka usługa pomoże nam w dostępie do gotowych, zbilansowanych posiłków.

  1. Przetworzona żywność

Nie wszystkie pakowane lub gotowe posiłki są złe, ale trzeba dokładnie przeczytać etykiety żywieniowe, aby dokonać mądrego wyboru. Najlepiej jest wybrać zdrowe opcje, takie jak mrożone warzywa i fasolka w puszce, i pominąć posiłki w pudełku, pełne konserwantów, ukrytych źródeł tłuszczu oraz zbyt dużej ilości cukru i sodu. Catering dietetyczny jest doskonałym wsparciem również w tym zakresie. Otrzymamy gotowe posiłki bez niezdrowych składników, bez ukrytego tłuszczu lub cukru bez konieczności wnikliwego studiowania etykiet.

  1. Koniec z solą i cukrem

Odłożenie solniczki i pominięcie cukru w kawie jest krokiem we właściwym kierunku, ale to nie są źródła przedawkowania soli i cukru. Sód i cukier są powszechne w większości pakowanych potraw, od sosu do makaronu i sera po mieszanki ryżu i zupy. Zacznijmy od sprawdzenia etykiety żywieniowej na płatkach śniadaniowych (niektóre zawierają do 20 gramów cukru na porcję!).

  1. Nie licz kalorii

Nie wszystkie kalorie są sobie równe. Wskazówka: Skoncentrujmy się na zdrowych, bogatych w składniki odżywcze produktach o naturalnie niskiej kaloryczności i bogatych w niezbędne witaminy, minerały i błonnik. W wypadku zdecydowania się na catering dietetyczny, możemy liczyć na konsultację specjalisty w zakresie kaloryczności produktów i ich wartości odżywczych.

  1. Produkty z pełnego ziarna

Jeśli chodzi o węglowodany, zboże niełuskane jest lepsze. Produkty pełnoziarniste (takie jak pełnoziarnisty ryż, brązowy ryż i płatki owsiane) zawierają więcej składników odżywczych i błonnika niż przetworzone, białe produkty rafinacji plonów. Węglowodany złożone są nie tylko zdrowsze (wyższe spożycie błonnika jest powiązane ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i chorób serca), ale także pomagają utrzymać nas w zdrowiu. Zamiast więc unikać węglowodanów w celu schudnięcia, zacznijmy od zamiany białych na pełnoziarniste.

  1. Ciesz się jedzeniem

Może się to wydawać oczywiste, ale wiele osób uważa, że zdrowe odżywianie i przyjemność wzajemnie się wykluczają. Popracujmy nad stylem życia opartym na zdrowych wyborach, które będą działać w perspektywie długoterminowej. Aby osiągnąć ten cel, możemy eksperymentować i poszukiwać smaków, które nam odpowiadają. Jedzenie powinno być przyjemnością, nie tylko paliwem.

Sprawdź inne nasze porady - https://fit-catering.pl/blog/.

 

Kleszcze groźne już nie tylko w lesie, lecz także na osiedlowym trawniku 

Na kleszczowe zapalenie mózgu (KZM) zachorowało w Polsce w 2023 roku 659 osób, czyli ponad dwukrotnie więcej niż cztery lata wcześniej. Na tę sytuację wpływ mają m.in. zmiany klimatyczne, które sprzyjają całorocznej aktywności kleszczy. Co ważne, ponad 90 proc. zakażonych kontakt z tymi pajęczaka...

Czym są elektrolity i kiedy warto je przyjmować?

Elektrolity odpowiadają za elektrochemiczną równowagę w organizmie. Utrzymanie ich prawidłowego poziomu jest kluczowe dla zachowania zdrowia i funkcjonowania wielu procesów życiowych. Niestety, różne okoliczności wpływają na niedobry tych cennych składników. Kiedy należy uzupełnić elektrolity? Cz...

Zostańcie Bohaterami Dla Innych - Oddajcie Krew już 28 marca!

Wasza krew to dar życia dla wielu osób, które walczą z chorobami, a Wasza hojność może być kluczem do odzyskania zdrowia.

1 na 6 osób dorosłych w Polsce ma chore nerki. Większość o tym nie wie. Badania profilaktyczne może zlecić każdy lekarz rodzinny

4,7 mln dorosłych w Polsce ma chore nerki czyli aż 1 na 6 osób dorosłych. Tymczasem diagnozę postawiono tylko ok. 400 000 pacjentów, w tym 200 000 jest pod opieką nefrologów.

Autyzm u dzieci – jak się objawia?

Autyzm u dzieci jest kompleksowym zaburzeniem rozwojowym, które ma różnorodne objawy i nasilenie. Pierwsze symptomy często zauważane są we wczesnym dzieciństwie. Dzieci z autyzmem mogą wykazywać trudności w komunikacji werbalnej i niewerbalnej, ograniczone zainteresowania oraz problemy w nawiązyw...

Uzależnienie od ekranów i gier dotyczy nawet małych dzieci

Ponad połowa maluchów do sześciu lat korzysta z urządzeń mobilnych – wynika z badania „Brzdąc w sieci”. Niemal dwie trzecie rodziców daje swoim pociechom urządzenia cyfrowe jako nagrodę lub gdy płaczą i marudzą, nieświadomie ucząc dzieci regulowania emocji za pomocą technologii. Zdaniem ekspertów...

Catering dr Dąbrowskiej- posiłki, które pozwolą przywrócić doskonały stan zdrowia

Post Dąbrowskiej, to menu, które docenia niezwykle szerokie grono odbiorców. Już dziś oferta może poszczyć się bogatym dorobkiem i znaczącymi osiągnięciami.