Przejdź do głównej treści

Tajska kuchnia – rozkosz dla podniebienia i zmysłów

| Artykuł sponsorowany | Różne

Tajlandia jest krajem bardzo często odwiedzanym przez turystów z całego świata. Malownicze krajobrazy, krystalicznie czysta morska woda, atrakcyjne ceny – to tylko kilka walorów tego azjatyckiego kraju. Jednym z jego największych atutów jest niewątpliwie tajska kuchnia, w której zakochują się bez pamięci smakosze z różnych zakątków świata

Tajska kuchnia znajduje swoich propagatorów w wielu europejskich krajach, a liczba restauracji oferujących tajskie przysmaki rośnie z roku na rok.

Tajska kuchnia – egzotyczne smaki, którym nie sposób nie oprzeć

Nie każdy wie, że "Thai” w języku tajskim oznacza po prostu "wolny”. Taka właśnie jest tajska kuchnia. Co prawda, ukształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej, ale mimo wszystko pozostała oryginalna i jedyna w swoim rodzaju.

Znakami rozpoznawczymi kuchni tajskiej są pikantne smaki oraz cała gama aromatów. Ogromną rolę odgrywają tu oryginalne składniki takie jak: mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki. Tajscy kucharze korzystają ze sprawdzonych przepisów, jednak mają pewną swobodę w działaniu. Sztywne zasady ustępują miejsca prawdziwym wirtuozom kuchni.

„Zasada pięciu smaków” – raj dla podniebienia i zmysłów

Tajska kuchnia bazuje na owocach morza, a w szczególności skorupiakach. W restauracjach, gdzie oferowana jest tajska kuchnia, można skosztować między innymi: zupy rybne, pikantne curry z krewetkami, krewetki w cieście tempura, krewetki z woka czy tradycyjne padthai z krewetkami. Wielbiciele mięsnych potraw też znajdą tu coś dla siebie. Kurczak z warzywami i orzechami nerkowca czy aromatyczna zupa tom-kha z kurczakiem zadowoli niejedno podniebienie.

Tajlandia to również raj dla wegetarian i wegan. Duża ilość zdrowych i aromatycznych warzyw to charakterystyczna cecha tej egzotycznej kuchni. Często wykorzystywanym produktem jest tofu – w tajskich restauracjach można je odnaleźć pod wieloma postaciami.

Idealny posiłek komponowany jest według tradycyjnej "zasady pięciu smaków", którą praktykują mistrzowie kuchni tej części świata. Perfekcyjne danie powinno mieć w sobie: słoność, kwaśność, gorycz, słodycz oraz ostrość. Nie ma wątpliwości, że tajska kuchnia – szeroko dostępna na także na polskim rynku w atrakcyjnych cenach – będzie rozkoszą nie tylko dla podniebienia, ale również dla zmysłów.

Jeśli chcesz spróbować kuchni tajskiej w najlepszym wykonaniu, znajdziesz ją w Takami Sushi&Thai (w wyszukiwarce szukając: kuchnia tajska Lublin).

Choć rzadko pojawia się na językach smakoszy i nie wywołuje tyle emocji co superfoods czy modne diety, błonnik to bezsprzecznie jeden z najważniejszych składników codziennego odżywiania.
Firmy, które chcą wyróżnić się na tle konkurencji i budować spójny wizerunek, coraz częściej inwestują w odzież firmową z nadrukiem.
Każda praca jest inna – jest to zupełnie oczywiste. Jednocześnie jednak każdy przedstawiciel zawodu powinien mieć ubiór dostosowany do wykonywanego zawodu – najczęściej nie stanowi to żadnego problemu dla osób pracujących w biurze.
Lotnisko to dla wielu z nas początek podróży – służbowej, rodzinnej albo tej, o której marzyliśmy od miesięcy.
Kawa tuż po zbiorach ma kolor zielony i taka też przyjeżdża do palarni. Jej kolor, pełnię smaku i aromatu wydobywa palenie. Proces ten przeprowadzają doświadczeni specjaliści – roasterzy.
Wśród zabytkowych pałaców, zamków i opuszczonych budowli Wielkopolski znajdują się lokalizacje, które budzą niepokój nawet wśród sceptyków. Opowieści o duchach, niewyjaśnionych dźwiękach i tragicznych wydarzeniach przyciągają badaczy zjawisk paranormalnych i miłośników tajemnic.
Codzienne przepisy nabierają nowego wymiaru dzięki umiejętnemu wykorzystaniu sosów kulinarnych. Szybkie, łatwe i efektowne przepisy na sosy stają się kluczem do sukcesu. Poznaj sposoby, które inspirują do eksperymentowania w kuchni.