6 najważniejszych akcesoriów i sprzętów dla każdego miłośnika kawy

Już od XVI w. kawa sprawia, że poranki aromatycznie pachną i smakują. Każdy smakosz czarnego naparu wie, że kawa to najlepszy napój na świecie i nic go nie zastąpi. Bez względu na to, czy rano wypijamy espresso, cappuccino czy americano z mlekiem, przyda się nam kilka akcesoriów, dzięki którym wyczarujemy napój rodem z najlepszej kawiarni.
Ekspres do kawy
Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy odpowiedniego sprzętu do zaparzania naparu. Wśród ekspresów wyróżniamy 2 główne typy, w zależności od tego, w jaki sposób woda przepływa przez zmielone ziarna kawy. W ekspresach przelewowych, inaczej też dzbankowych, umieszczamy kawowy proszek w specjalnym filtrze, a do zbiornika wlewamy wodę. Po włączeniu urządzenia woda się nagrzewa, a następnie przepływa przez kawę. Gotowy napar spływa do dzbanka i tak długo, jak ekspres jest włączony, pozostaje ciepły dzięki płycie grzewczej. Kawa przygotowana w ekspresie przelewowym charakteryzuje się dużą zawartością kofeiny, ale również substancji kwaśnych i nadających jej goryczki. Jeśli o poranku przygotowujemy kawę dla całej rodziny, ekspres przelewowy będzie wygodnym rozwiązaniem. W przypadku małego gospodarstwa domowego lepiej przyrządzać kawę w mniejszym french pressie lub kawiarce (jeśli nie mamy ekspresu ciśnieniowego).
W ekspresie ciśnieniowym przez zmieloną kawę powoli przepływa woda tłoczona pod ciśnieniem. Im wyższe ciśnienie w urządzeniu (zazwyczaj to 15 bar), tym bardziej aromatyczny i skondensowany napar. Parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym, uzyskujemy espresso, które stanowi bazę do przyrządzenia wielu innych kawowych napojów. Ekspres ciśnieniowy wydobywa z kawy jej wszystkie najlepsze składniki, usuwając przy tym substancje drażniące żołądek i goryczkę. Kawa przygotowana pod ciśnieniem charakteryzuje się mniejszą zawartością kofeiny niż ta z ekspresu przelewowego, jednak jest też zdrowsza. Wybierając kawowy sprzęt jak najwygodniejszy w obsłudze, warto zainteresować się automatycznym ekspresem do kawy. Dzięki takiemu urządzeniu po naciśnięciu jednego przycisku (albo ustawieniu tego w aplikacji telefonu) otrzymamy dowolną kawę jak z najlepszej kawiarni http://www.krups.com.pl/types/category/15.
French press
To proste urządzenie do zaparzania kawy przyda się, kiedy najdzie nas ochota na mocną kawę podobną w smaku do tej z ekspresu przelewowego. French press to dzbanek z umieszczonym w nim sitkiem i tłokiem, za pomocą którego opuszczamy sitko na dno naczynia. Żeby przygotować kawę we french pressie czy to w domu, czy na łonie natury, wsypujemy zmielone ziarna do dzbanka, zalewamy je gorącą wodą (nie wrzątkiem), czekamy 4-10 min., a następnie opuszczamy filtr na tłoczku, żeby oddzielić fusy od naparu. Ziarna mielimy dość grubo, żeby zatrzymały się na sitku. Gotowy napar rozlewamy do filiżanek, a dzbanek myjemy.
Kawiarka
Jeśli dopiero rozważamy zakup automatycznego ekspresu do kawy, w kawiarce przygotujemy napój mocny w smaku, lekko kwaskowaty i bez charakterystycznej pianki jak w ekspresie ciśnieniowym. Kafeterka, jak inaczej nazywa się kawiarkę, należy do ekspresów niskociśnieniowych, a woda zagotowana w dolnej części naczynia przepływa przez zmielone ziarna umieszczone w sitku. Napar trafia do górnej części dzbanka. Kawiarka doskonale sprawdzi się jako sprzęt do zaparzania kawy dla jednej osoby lub pary. Przygotowanie napoju w tym dzbanku wymaga ok. 10-15 min., co w porównaniu z ekspresem ciśnieniowym wydaje się wiecznością.
Młynek do kawy
Większość automatycznych ekspresów do kawy producenci wyposażają w młynki. Podczas przygotowania naparu, w zależności od wybranego rodzaju kawy, urządzenie samodzielnie dobiera grubość ziaren oraz potrzebną ilość. Ekspres mieli ziarna tylko na jedną filiżankę i automatycznie zmienia ustawienia, jeśli wybierzemy inny rodzaj napoju. Do przyrządzenia kawy w ekspresie przelewowym, french pressie, kawiarce lub kolbowym ekspresie ciśnieniowym potrzebujemy świeżo mielonych ziaren. Ich grubość zależy od sprzętu, który wybierzemy. We french pressie i ekspresie przelewowym używamy kawy grubo mielonej, w kawiarce średnio zmielonej, a w ekspresie ciśnieniowym ziaren drobno zmielonych. Zaparzając czarny napój w różnych rodzajach sprzętów, potrzebujemy więc dobrego młynka. Tylko dzięki młynkowi żarnowemu, który uciera ziarna, a nie je tnie, uzyskamy aromatyczny kawowy proszek.
Spieniacz do mleka
Fanom kawy z mlekiem, którzy planują zakup ekspresu ciśnieniowego ze wszystkimi wbudowanymi funkcjami, przyda się profesjonalny spieniacz do mleka. Do polecanych urządzeń należą spieniacze elektryczne, dzięki którym uzyskujemy gęstą, ale delikatną mleczną piankę. Urządzenie działa w pełni automatycznie i wystarczy, że wlejemy do niego mleko, żeby spieniacz w kilka sekund sam je podgrzał i ubił. Większość sprzętów tego typu może spieniać i zimne, i ciepłe mleko, co przyda się do przygotowania pysznego cappuccino, latte czy kawy mrożonej.
Pojemnik do przechowywania kawy
Ziarna kawy mają tendencję do dość szybkiego wietrzenia. Przechowywane w nieodpowiedni sposób, w złych warunkach i zbyt długo (dłużej niż 3-4 tygodnie po wypaleniu) tracą swój aromat i subtelnie wyczuwalne nuty. Kawę najlepiej przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej, z dala od promieni słonecznych. Kawowe ziarna umieszczamy w specjalnej torebce z wentylem, przez który ulatnia się nadmiar dwutlenku węgla gromadzący się w opakowaniu (ziarna kawy po wypaleniu naturalnie wydzielają dwutlenek węgla). Specjalna torebka umożliwia wydostawanie się gazu, ale nie przepuszcza powietrza do ziaren kawy. Dzięki temu ziarna pozostają aromatyczne i zachowują świeżość.
Dobry ekspres to podstawa, żeby zaparzyć idealną kawę. Byłby jednak bezużyteczny, gdyby nie ziarna najwyższej jakości o wyśmienitym smaku i aromacie. Prawdziwy smakosz kawy wybiera więc najpierw najlepsze kawowe mieszanki, a dopiero potem dba o sprzęt, w którym ją zaparzy.