Garnki i ich powłoki – na które musisz uważać?
Bez względu na rodzaj zakupu, nadrzędnym kryterium przy wyborze produktów jest dla nas bardzo często cena. Wszyscy chcielibyśmy wydawać mało, dostając jednocześnie jak najwięcej. Na jakości niektórych towarów nie warto jednak oszczędzać – wiele z nich może mieć niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Tak jest choćby w przypadku naczyń do gotowania. Których produktów powinniśmy się wystrzegać?
Z jakiego tworzywa?
To, na co zwracamy uwagę przy wyborze garnków, to przede wszystkim ich korpus, dno oraz uchwyty. Bardzo ważny jest dla nas jednak przede wszystkim rodzaj tworzywa, z jakiego zostały wykonane. Oczekujemy trwałości, odporności na zarysowania, uszkodzenia, ale i wysokie temperatury. Wybierane przez nas garnki muszą być też higieniczne, łatwe w czyszczeniu. Najlepiej gdybyśmy mogli również myć je w zmywarce.
Jaka powłoka?
Nie można pominąć też niezwykle istotnego czynnika, jakim jest zastosowana w nich powłoka. Wraz z czasem użytkowania warstwa ta odpryskuje, co powoduje szkodliwe oddziaływanie na żywność. Badania wykazują, że takie jej uszkodzenie może skutkować wydzielaniem substancji rakotwórczych. Warto więc podejmować w pełni świadome wybory – decydować się na te naczynia, które nie narażą nas na przykre konsekwencje zdrowotne.
Emalia
Jedną z najpopularniejszych powłok jest emalia. Antybakteryjny, odporny na działanie wielu substancji materiał, niestety szybko zaczyna odpryskiwać. Wtedy też w zasadzie nadaje się już tylko do wyrzucenia. Użytkowanie uszkodzonych emaliowanych garnków może sprzyjać występowaniu nowotworów. Nie warto więc narażać naszego zdrowia, skupiając się wyłącznie na oszczędnościach.
Teflon
Równie powszechnie stosowaną powłoką jest teflon. Tworzywo to cechuje bardzo duża odporność na działanie środków chemicznych i wysokich temperatur. Teflon słynie jednak przede wszystkim z faktu nieprzywierania do niego żywności. Dzięki temu nie wymaga używania tłuszczu. Musimy mieć jednak świadomość, że wielu producentów nieuczciwie wskazuje na wykorzystanie w swoich wyrobach prawdziwego teflonu. W Polsce stosuje go tak naprawdę tylko kilka marek.
Ceramika
Coraz większą popularnością cieszą się garnki z powłoką ceramiczną. Ceramika nie wchodzi w reakcje chemiczne, doskonale przewodzi ciepło oraz jest wysoce odporna na zmiany temperatury – naczynia świetnie znoszą wysokie, jak i niskie temperatury. Przygotowywane w nich potrawy nie przywierają do dna, jednak nie można pominąć tutaj udziału choćby niewielkiej ilości tłuszczu.
Od jakiegoś czasu prawdziwą furorę robią garnki Silit. Wykorzystujące specjalną silarganową powłokę, naczynia zapewniają nie tylko odporność na uszkodzenia, łatwość pielęgnacji czy energooszczędność. Prawdziwie konkurencyjną cechą tych produktów jest możliwość gotowania bez udziału niklu, co może być niezwykle istotne dla alergików. Garnki niemieckiej marki Silit to rewolucja w zdrowym i bezpiecznym gotowaniu, ale również gwarancja modnego designu.
Tekst powstał we współpracy z https://www.bellodecor.com.pl/