Skip to main content

XVI Konkurs Gastronomiczny w Objezierzu

| um oborniki, zs objezierze | Edukacja

28 listopada 2019 r. odbył się w Zespole Szkół w Objezierzu XVI Konkurs Gastronomiczny w dwóch kategoriach: pasztety z warzyw i desery z wykorzystaniem warzyw.

Do rywalizacji przystąpili przedstawiciele:
1. Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu
2. Zespołu Szkół im. E. Szczanieckiej w Pniewach
3. Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. J. Korczaka w Poznaniu
4. Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
5. Zespołu Szkół im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Murowanej Goślinie
6. Zespołu Szkół im A. Mickiewicza w Objezierzu

Celem konkursu jest rozwijanie wśród młodzieży szkół o profilu gastronomicznym zamiłowania do zawodu, podnoszenie umiejętności zawodowych, kultury zawodowej oraz poszukiwanie młodych talentów.

Prace uczniów były oceniane przez profesjonalne jury w składzie:
Mieczysław Wciórka – obecnie szef produkcji w firmie Kuchnia Polki, wieloletni szef kuchni w Hotelu Mercury i przewodniczący komisji kwalifikacyjnej w zawodzie kucharz przy Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu
Marcin Hajnce – szef kuchni hotelu Mercure w Poznaniu
Monika Jagodzińska – manager hotelu Sheraton w Poznaniu

Jury oceniało nie tylko smak potraw, ale również sposób podania, wykonanie, kompozycje smakowe oraz zastosowane techniki.
Uczniowie stanęli na wysokości zadania i przygotowali wyjątkowe potrawy. Tylko niewielkie różnice pozwoliły na wyłonienie zwycięzców.

W kategorii zakąski zwyciężyli:
I miejsce:
Jakub Kuźma z Zespołu Szkół Spożywczych w Poznaniu za „Pasztet z czerwonej ciecierzycy z chipsami z obierek, z olejem i majonezem z kolendry na grzankach”
II miejsce:
Maja Karaś z ZS w Objezierzu za „Pasztet pieczeniowy z warzyw z galaretką porzeczkową” (opiekun p. Małgorzata Kubiak)
III miejsce:
Wiktoria Płóciennik z ZS w Swarzędzu za „Pasztet z suszonych pomidorów na sianie z pora z konfiturą oliwkową”

Wyróżnienie otrzymał:
Patryk Mysiura z ZS w Pniewach za „Pasztet z ciecierzycy, puree dyniowo-jabłkowe i sos na bazie wina”

W kategorii desery zwyciężyli:
I miejsce:
Adrianna Staśkiewicz z Zespołu Szkół Spożywczych w Poznaniu za „Tartaletkę z kremem szpinakowym i serkiem mascarpone, z żelkiem z mango i lodami”
II miejsce:
Laura Cichacka z ZS w Objezierzu za „Ciasto buraczane w cytrynowo – karmelowym niebie” (opiekun p. Małgorzata Ewertowska)
Karolina Kaczmarek z ZS w Pniewach za „Koperkowy sernik na sosie z dyni i mango”

Wyróżnienie otrzymała:
Adrianna Olejniczak z ZS w Swarzędzu za „Brownie buraczane na kruszonce szpinakowej z żelką malinową”

Zwycięzcom gratulujemy, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspaniałą rywalizację.  Znakomitą oprawę konkursu oraz atrakcyjne nagrody jak co roku zapewnili sponsorzy.

Wielką atrakcją tegorocznego konkursu był profesjonalny pokaz przygotowania sushi, połączony z degustacją, przeprowadzony przez właściciela Master Sushi Bar w Szamotułach Karola Maciałka.
Serdecznie dziękujemy za spektakularne widowisko i niesamowite wrażenia smakowe.

fot. oborniki.pl

Świetny wynik Aleksandry Abraham

Aleksandra Abraham z Zespołu Szkół im. Hipolita Cegielskiego w Rogoźnie zajęła 4 miejsce w finale Wielkopolskiej Olimpiady Wiedzy Konsumenckiej.

Zakaz zadawania prac domowych nie budzi entuzjazmu 

Zakaz zadawania prac domowych nie wzbudził entuzjazmu ani wśród nauczycieli, ani wśród uczniów. Jak podaje portal Prawo.pl, nauczyciele zwracają uwagę na bałagan przy wprowadzaniu zmian, np. wątpliwości czy rozporządzenie obowiązuje w szkołach niepublicznych. Uczniowie zaś liczyli, że zadania dom...

Agnieszka Kasprzak z ZSP w Rożnowie z nagrodą Ministerstwa Oświaty!

Praca Agnieszki Kasprzak z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego zdobyła 2 miejsce w ogólnopolskim konkursie organizowanym przez Ministerstwo Oświaty i Archiwa Państwowe. Uczennica rożnowskiej szkoły przedstawiła historię swojej prababci, która w czasie wojny ukrywała Żydów.

Oborniki. Oferta na ferie zimowe

Liczne organizacje i instytucje zapraszają do skorzystania z ofert aktywnego spędzenia ferii zimowych. Co można robić w Obornikach?

Szkoła w Rożnowie przygotowała wystawę „Powstanie Wielkopolskie 1918 – 1919”

Uczniowie szkoły w Rożnowie mieli możliwość zapoznania się z historią Powstania Wielkopolskiego.

Edukacja ekologiczna w obornickich placówkach oświatowych

Placówki oświatowe z całej gminy Oborniki zorganizowały zajęcia edukacji ekologicznej. 

Odbyły się eliminacje rejonowe XXXI Olimpiady "Promocji Zdrowego Stylu Życia"

W Starostwie Powiatowym w Obornikach odbyły się eliminacje rejonowe XXXI Olimpiady "Promocji Zdrowego Stylu Życia".