Rolnicy z Dolnej Saksonii chcą odstrzału wilków
Społeczność wiejskie w Wippingen (Dolna Saksonia) aktywnie zabiegają o odstrzał wilków. Ilość ataków na zwierzęta hodowlane w Dolnej Saksoni stale wzrasta.
- Utworzono .
Społeczność wiejskie w Wippingen (Dolna Saksonia) aktywnie zabiegają o odstrzał wilków. Ilość ataków na zwierzęta hodowlane w Dolnej Saksoni stale wzrasta.
Od 28 maja do 30 czerwca 2021 r. pszczelarze mogą składać w biurach powiatowych ARiMR wnioski o przyznanie pomocy. Można to zrobić osobiście, z wykorzystaniem wrzutni, za pośrednictwem platformy ePUAP lub przesłać przesyłką rejestrowaną nadaną w placówce Poczty Polskiej.
Środki ochrony roślin mogą być śmiercionośne dla pszczół.
Trwają prace nad planem strategicznym dla wspólnej polityki rolnej. Organizacje ekologiczne alarmują, że zaproponowany przez resort rolnictwa projekt jest zbyt zachowawczy i nie gwarantuje osiągnięcia celów unijnej strategii „Od pola do stołu”. Zdaniem eksperta Koalicji Klimatycznej bez odpowiedniej strategii dla tego sektora Polska straci nie tylko część środków unijnych na dofinansowanie rolnictwa, ale też postępować będzie degradacja środowiska, a małe i średnie gospodarstwa będą upadać. To oznacza też utratę konkurencyjności wobec rolników z innych państw członkowskich.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przypomina o obowiązującym zakazie wypalania traw.
Wielkopolska Izba Rolnicza zaprasza do udziału w konkursie na stroik wielkanocny.
W czwartek 25 lutego odbędzie się forum rolnicze. Wielkopolska Izba Rolnicza zachęca do zapisywania się chętnych na kolejne spotkania.
Poseł Krzysztof Paszyk skierował do Premiera Morawieckiego interpelację dotyczącą składek opłacanych przez rolników.
Roślinne zastępniki produktów odzwierzęcych przestały być niszą, weszły już do mainstreamu i coraz częściej trafiają do koszyków zakupowych. Część konsumentów całkowicie odchodzi od produktów i składników odzwierzęcych, ale znacznie większa grupa ogranicza ich spożycie lub ma taki zamiar. Na ten trend reagują również producenci, o czym może świadczyć coraz szersza półka produktów zastępujących mięso czy nabiał w sklepach ogólnospożywczych. Stale trwają także prace nad kolejnymi alternatywami. Wprawdzie laboratoryjnie wytwarzane mięso zakrawa jeszcze na science fiction, zwłaszcza w wymiarze masowym, technologicznie jednak jest już możliwe.