Przejdź do głównej treści

Wiesz przed jakim wyzwaniem stoi właśnie ludzkość?

zboze

 

Wyżywić populację rosnącą o około 200 tysięcy ludzi dziennie – oto największe wyzwanie przed jakim właśnie stoimy. Obszary rolnicze dramatycznie kurczą się, na wielu terenach brakuje wody, ziemia uprawna ulega groźnej erozji, a zasoby stają się coraz droższe. Czy grozi nam zatem światowy głód?

 

Zmienia się nasze nastawienie, zmienia się także rolnictwo

Jak się okazuje, kwestia wykarmienia świata nie jest jeszcze przesądzona. Nastawienie społeczeństwa znacząco zmienia się. Coraz bardziej rozumiemy ideę zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnego wykorzystywania zasobów naturalnych.

Nie inaczej wygląda kwestia ta w dzisiejszym rolnictwie. Sektor ten doskonale rozumie obecnie konieczność przestrzegania standardów zrównoważonego rozwoju, racjonalnego wykorzystywania zasobów oraz troski o środowisko naturalne. Świadomość, że to wydajność rolnictwa oraz nowe technologie mogą zapewnić niezbędną równowagę jest całkiem powszechna.

Skąd weźmiemy większą wydajność w rolnictwie?

Plany dla światowego rolnictwa na najbliższe lata to przede wszystkim podniesienie efektywności produkcji rolnej. Szacuje się, że niezbędny jest obecnie około 20 – procentowy wzrost, aby realne stało się zapewnienie wyżywienia mieszkańcom ziemi. Ważny jest każdy hektar oraz maksymalizacja tego, co może nam przynieść. Jak współczesna wieś osiągać będzie taki efekt? Między innymi poprzez nieustanne badania i rozwój nowych technologii, wykorzystywanych w rolnictwie. Poza tym kluczową rolę odgrywać będą mechanizacja rolnictwa oraz powszechne jego wyposażanie we wszelkiego rodzaju maszyny i sprzęt rolniczy, tj. nie tylko nowoczesne kombajny, traktory, czy ciągniki, ale także wyposażenie typu przenośnik ślimakowy, czy też osuszacze ziarna.

Ponad to na światowych rynkach rolnych  pojawiają się także nowe gatunki roślin jadalnych – bardziej odporne i wydajne w zbiorach, niż te pochodzące z tradycyjnych upraw.

Czy nowoczesne rolnictwo zagraża naturze?

Kolejne wyzwanie przed jakim stoimy to pogodzenie wzrostu wydajności światowego rolnictwa i ochrony środowiska naturalnego. Stąd też nacisk na szkolenia dedykowane rolnikom, zwłaszcza tym pochodzącym z krajów rozwijających się. Jak się okazuje bowiem, na przykład stosowanie środków ochronnych roślin i dbałość o naturę mogą iść w parze. Wystarczy tylko przestrzegać w tej kwestii kilku podstawowych zasad, a nowoczesne rolnictwo może stać się wydajne i odpowiedzialne zarazem.

– Poczta Polska odgrywa ważną rolę w systemie bezpieczeństwa państwa – podkreślił podczas trwającego Europejskiego Forum Nowych Idei prezes spółki Sebastian Mikosz. Chodzi o zapewnienie ciągłości obiegu gospodarczego, czyli obiegu gotówki, w sytuacjach kryzysowych, ale także o wsparcie logistyczne…
Już 63% Polaków potwierdza, że zdarza im się marnować żywność. Jedzenie, które każdego roku marnuje się w Polsce mogłoby wyżywić średniej wielkości miasto przez cały rok. Najczęściej do kosza trafia pieczywo (55%), owoce (46%) i warzywa (44%). Głównym powodem jest przekroczenie terminu przydatności…
Zgodnie z informacjami Banku Danych Lokalnych GUS w Polsce w 2022 roku w zasobach gminnych było 72 885 niezamieszkałych mieszkań, a zgodnie z ostatnim Narodowym Spisem Powszechnym – 1,8 mln. Zdaniem ekspertów w statystykach nie jest uwzględnionych wiele pustostanów należących do osób fizycznych. Pr…
Globalny kryzys zaufania do instytucji międzynarodowych narasta wraz ze zmianą porządku geopolitycznego. W czasie pandemii oraz wojny w Ukrainie i Gazie stało się widoczne, że Zachód i świat niezachodni zupełnie inaczej postrzegają wyzwania i rolę organizacji takich jak ONZ czy WHO.
Pracownicy coraz częściej oczekują wsparcia od pracodawców w pokrywaniu kosztów podróży. To m.in. dopłaty do paliwa, biletów komunikacji miejskiej czy usług przewozowych. Dziś benefity mobilnościowe oferuje 9 proc. firm – wynika z badania Bolt Business. Raport wskazuje, że ponad połowa Polaków doje…
W kwietniu 2025 r. w gospodarce narodowej pracowało 15,1 mln osób – podaje GUS. To niemal tyle samo, co rok wcześniej. W liczbach kryje się jednak opowieść o starzejącym się rynku pracy i zmianach w poszczególnych branżach.
Każdy Europejczyk wytwarza średnio w ciągu roku 132 kg odpadów żywnościowych i 12 kg odzieżowych i obuwniczych – wskazują dane KE. W walce z rosnącą ilością odpadów w tych kategoriach mają pomóc nowe regulacje, które we wrześniu przyjął Parlament Europejski. Wyznaczają one cele ograniczenia marnowa…