Więcej niż kuchnia
Kuchnie funkcjonują w naszej świadomości przede wszystkim jako miejsce przygotowywania posiłków. Taka zresztą była od wieków ich podstawowa rola. Dziś ich zadanie jest znacznie ważniejsze - stanowią bowiem swoiste centra życia rodzinnego oraz towarzyskiego. Ponieważ odgrywają w naszym życiu nieco inną rolę, inaczej też podchodzimy do ich aranżacji.
Trendy we współczesnej kuchni
Aranżacja współczesnych kuchni opiera się na czterech głównych elementach. Pierwszym jest styl, a więc systematyczne odchodzenie od klasyki, w kierunku bardziej sterylnych, nowoczesnych wnętrz. Coraz rzadziej obserwujemy zbędne i przesadnie skomplikowane elementy dekoracyjne, częściej zaś skupiając się na prostym przekazie estetycznym.
Drugi element widoczny jest przede wszystkim w kolorystyce – stawia się raczej na jednolitość barw oraz ich ciepło. We współczesnych kuchniach dominują głównie beże, kremy oraz odcienie naturalnego drewna.
Usytuowanie kuchni jest trzecim czynnikiem, przez niektórych projektantów uważanym zresztą za najważniejszy. Z jednej strony, dużą popularnością cieszy się łączenie kuchni z salonem, z drugiej zaś - coraz częściej wraca się do sprawdzonych rozwiązań, a więc jej odrębności i niezależności.
Ostatni element stanowi wyposażenie – powinno być ono jak najlepiej dopasowane do naszych potrzeb, gustów kulinarnych oraz stylu życia. Piec do chleba czy chłodziarka do wina coraz częściej zajmują miejsce obok bardziej tradycyjnych sprzętów – lodówki, kuchenki czy zmywarki do naczyń.
Wygląd czy funkcjonalność?
To pytanie zadaje sobie wiele osób. Projektując kuchenną aranżację, powinniśmy zastanowić się, jak zachować równowagę między tymi dwoma elementami - tak, by kuchnia spełniała oczekiwania wszystkich domowników. Inne potrzeby może mieć bowiem osoba mieszkająca w pojedynkę, inne zaś - rodzina z dwójką dzieci, choć w obu przypadkach podstawą będzie ergonomiczność.
Funkcjonalność kuchni determinuje rozkład sprzętów, a także rodzaj materiałów wykorzystanych do jej wykończenia. Ponieważ aranżację i wyposażenie należy traktować jak wieloletnią inwestycję, warto wybierać materiały oraz sprzęty najwyższej jakości.
Idealny materiał wykończeniowy
Jeszcze kilka lat temu projektanci operowali przede wszystkim metalem, szkłem i plastikiem. Od pewnego czasu, coraz wyraźniej widać jednak powrót do korzeni, a więc wykorzystanie elementów drewnianych. Fronty kuchenne, blaty oraz proste, funkcjonalne półki, coraz częściej wykonuje się z litego drewna pokrytego jedynie warstwą impregnatu.
Jak podkreślają architekci wnętrz, naturalne drewno stwarza idealne warunki nie tylko do gotowania, ale i również wspólnego biesiadowania. (źródło: http://www.kuchniewarszawa.com.pl/galeria-mebli-kuchennych-firmy-nobilia/)